Dva roky Vedavyzkum.cz – aneb bilancování s Alešem Vlkem

Portál Vedavyzkum.cz není uživatelům ResearchJobs.cz neznámý. Mezi cílovými skupinami obou webů je výrazný překryv, v řadě oblastí tvůrci obou webů intenzivně spolupracují. Nedávné dvouleté výročí Vedavyzkum.cz tak bylo vhodnou příležitostí k „bilančnímu“ rozhovoru s hlavním protagonistou Vedavyzkum.cz, Alešem Vlkem.

Q1: Aleši, co považuješ v kontextu portálu Vedavyzkum.cz za největší úspěch?

A1: Za největší úspěch považuji to, že o nás naše cílová skupina – tj. akademici a vědci – ví a berou nás vážně. Myslím, že jsme si jako portál našli svoje místo na slunci a plníme to, co jsme si na začátku řekli – poskytovat komplexní a nezávislé informace z vědní politiky a výzkumu a vývoje. A také si cením toho, že každý týden máme své okénko v YOURADIO NEWS.

Q2: Co Tě překvapilo mile a co Tě překvapilo nemile?

A2: Mile nás překvapily ohlasy a také to, že významné osobnosti vědní politiky náš portál pravidelně sledují. A také mě překvapilo to, že je pořád o čem psát – denně 3 až 4 zajímavé zprávy ze světa vědy a výzkumu a vývoje najdeme nebo dáme dohromady. Nepříjemně mě překvapilo to, jak dlouho trvá získat návštěvnost. V tom jsem byl asi moc velký optimista.

Q3: Jak se za ty dva roky provozu Vedavyzkum.cz proměnilo v ČR prostředí VaVaI?

A3: Tak to jsme sledovali téměř v přímém přenosu – konec místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka, zánik jeho sekce, novou vládu v čele s Andrejem Babišem jako předsedou Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace a hlavně diskuse kolem Metodiky 2017+. Myslím, že jsme v tomto ohledu vstoupili s portálem do velmi zajímavého období. A možná nás zajímavé časy ještě čekají.

Q4: Kde vidíš Vedavyzkum.cz za tři, čtyři roky?

A4: To bych také rád věděl. Když to přežijeme, tak si myslím, že obsahově nějaké velké změny nebudou. Myslím, že se koncept založený na textu spíše než na obrázcích osvědčil. Možná více lidí v redakci, více rozhovorů a více původních analýz. Každopádně asi časem drobnou změna designu a určitě pravidelné konference pod hlavičkou portálu zaměřené na významná témata vědní politiky. Tu první chystáme už v březnu příštího roku. A také nějaký pořad s vybranými hosty na YOURADIO a třeba nějaké videorozhovory na našem youtube kanále, abychom šli s dobou.

Q5: Kdybys před dvěma lety věděl to, co víš teď, šel bys do toho?

A5: Určitě. A hlavně jsem moc rád, že na provoz nemáme žádné dotace z veřejných zdrojů. To totiž člověka naučí zcela jinak přemýšlet – hlavní starostí je, jak zlepšovat obsah a dělat věci lépe, a nikoliv to, jak peníze utrácet. A přemýšlíme nad každou korunou. Když to srovnám s jinými mediálními projekty, které se pohybují v této oblasti a mají peníze z dotací, tak si myslím, že horší práci neděláme. A dokonce si myslím, že máme větší mediální dosah – máme třeba více příznivců na sociálních sítích, což nás těší.

Děkuji za rozhovor.
Za ResearchJobs.cz se ptal Martin Víta